maanantai 27. elokuuta 2012

Viestikultaa

Unkarista on palattu kotiin ja arki on taas pikkuhiljaa alkamassa. Varsinaisesti se tosin alkaa vasta viikon päästä kun opiskelut alkavat. Viimeisen kirjoittelun aikaan kisoista oli käyty sprintti ja keskimatka ja saavutettu sijoitukset 13. ja 9. Näiden tulosten perusteella minut valittiin viestiin ykkösjoukkueeseen. Valintaperusteita ei liiemmin julkistettu, mutta ainakin minulla oli näyttöinä tasaisuus, suomalaisista kolmanneksi paras yhteen laskettu aika ja sprintin kolmanneksi paras suomalaissijoitus kun viestimaaston piti olla sprintin tyylistä.

Viestiin minulle tuli aloitusosuus Samulin ja Jussin hoitaessa seuraavat osuudet. Aloitukseen lähdin tarkoituksena tehdä varma suoritus ilman virheitä eikä ollut tarkoitus lähteä yrittämään muilta karkuun vaan yrittää pysyä kärjen tuntumassa. Alku lähti hyvin liikkeelle ja ajelin letkan mukana tarkasti suunnistaen. Ensimmäisellä rastilla meitä oli noin kymmenen henkeä kasassa. Mukana oli lisäkseni ainakin Viron Malsroos, Tsekin Lagica, Venäjän Gluhov ja Itävallan Schachinger. Kolmannella rastilla huomasin, että minulla on eturengas lähes tyhjä. Onneksi rengas ei ollut kuitenkaan täysin tyhjäksi asti päässyt ja rastilla kaivoin hiilidioksidipatruunapumpun taskusta ja täytin sillä renkaan. Tähän operaatioon meni aikaa vain noin 20-30 sekuntia. Rengas pysyi hyvin ajettavana ja näin edessä letkaa, josta olin pudonnut renkaan täytön takia. Viidennellä rastilla olin taas täysin mukana tässä letkassa. Loppurata sujuikin ilman suurempia kommelluksia itseltäni. Porukka letkasta harveni pikkuhiljaa osittain hajontojen ja muiden sattumusten myötä. Loppulenkillä, joka oli kaikilla sama, meistä oli mukana Itävallan Schachinger, Venäjän Gluhov ja lyhemmän alun sekä pidemmän lopun ajaneista Suomen kakkosjoukkueen Juuso, Venäjän kakkosen Utkin ja Tanskan Sommer. Vaihtoon tultiinkin muuten tällä porukalla, paitsi Juusolta meni rengas lopussa ja hän putosi parin minuutin päähän. Schachinger tuli letkasta ensimmäisenä ja hän oli neljäntenä vaihdossa. Itse tulin letkan kolmantena, vaihtosijoitus siis kuudes. Ennen Schachingeria tulleilla kaikilla taisi olla lyhyempi hajonta, joten aloitusosuus oli sujunut juuri tavoitteiden mukaan. 
Samulilla oli kakkososuudella lyhyempi alkuhajonta ja hän nousikin viestin kärkeen minuutin erolla seuraaviin. Tässä vaiheessa alkoi näyttämään hyvältä hyvän tuloksen kannalta. Samuli piti eron samana takana tuleviin loppuradalla ja Jussi pääsi lähtemään ankkuriosuudelle minuutin ennen Venäjän Foliforovia. Alkulenkiltä Foliforovilla oli lyhyempi hajonta ja hän pääsi ohi Jussista. Seurasimme GPS-seurannasta tarkasti osuuden etenemistä. Jussilla ja Foliforovilla oli eri hajonta puolivälissä rataa, mutta matkaeroa näillä ei juuri ollut, joten Foliforov oli edellä. Vaativalla kahdeksannella rastilla Foliforov kuitenkin teki ison virheen ja Jussi tuli omalle rastilleen suoraan ja lähti ensimmäisenä kohti loppulenkkiä. Ero oli noin minuutin meidän hyväksemme ja kaikilla oli sama rata lopussa reilun kilometrin mittaisella pätkällä. Jussi tulikin ensimmäisenä maaliin ja voitimme viestissä maailmanmestaruuden.

Kisaviikon tavoitteet oli täynnä jo ennen pitkää matkaa ja kun tiedossa oli, että pitkä matka on muutenkin minulle se heikoin, oli kisaan lähtökin jo yhtä säheltämistä. Alku meni ihan mukavasti, mutta yhdeksännellä rastilla tein neljän minuutin virheen ja innostuskin laski siinä samalla hyvin alas. Kuusi minuuttia jälkeeni lähtenyt Juho ajoi minut kiinni 11. rastille ja porukalla ajoimme muutaman välin kunnes tein reitinvalintavirheen ja jäin minuutin. Loppu olikin lähinnä maisemien katselua ja maaliin tulemista. Tällä ajolla irtosi sijoitus 22., joka on MM-kisahistoriani huonoin. Tämä ei kuitenkaan ollenkaan masentanut, vaan fiilikset olivat korkealla edellisen päivän voiton jäljiltä. Kisan jälkeen olikin ohjelmassa banquet ja eilen matkasimme Suomeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti