torstai 16. tammikuuta 2014

Talven harjoittelut

Talvikausi alkaa olla jo pitkällä ja kevään kovempi määräharjoituskausi alkaa lähestyä. Loppusyksyn ja alkutalven aikana olen melko paljon tehnyt voimaharjoittelua.
Voimaharjoittelua en ole aiempana vuosina tehnyt aivan näin paljoa ja perusteellisesti kuin tällä kaudella. Mielenkiintoista nähdä miten se vaikuttaa kesän kisoissa ajamiseen. Tällä kaudella toinen suurempi muutos on ollut se, että en ole hiihtänyt käytännössä lainkaan. Tämä taas johtuu lähinnä olosuhteista. Luonnonlumilla ei näillä seuduilla ole päässyt hiihtämään enkä pyöräilijänä koe tarvetta lähteä keinolumille, koska se on mielestäni henkisesti raskaampaa kuin sisäpyöräily.

Voimaharjoittelussa keskityin marraskuun ja joulukuun alkupuoliskon perusvoiman kehittämiseen. Pääliikkeenä tähän käytin perinteistä kyykkyä. Eli punttitreenit sisälsivät yleensä 4 sarjaa, kussakin 10-12 toistoa ja palautus 3 minuuttia. Kyykkyjen lisäksi toki olen tehnyt salilla keskivartalot ja takareidet. Joululoman ajan pidin aivan taukoa voimatreeneistä ja annoin reiden palautua perusvoimatreeneistä. Tammikuussa olen nyt alkanut tekemään salilla maksimivoimatreenejä, joilla on tarkoitus ylläpitää perusvoimatasot kuormittamatta reittä niin paljon kuin perusvoima kuormittaa. Maksimivoimatreeni sisältää minulla yleensä 4 sarjaa, kussakin neljä toistoa.
Mielenkiintoista on ollut huomata että myös keskivartalon voimataso on aika paljon parantunut syksystä, lähtötilanne tosin oli turhan heikko. Kuitenkin melko paljon kovemmalla kuormalla pystyy tekemään mm. vatsalihasliikkeitä kuin voimakauden alussa.
Myös kyykyssä on tullut parannusta melko reilusti voimakauden alusta. Maksimivoimatreeneistä saa myös hyvän nosteen seuraavan päivän tehotreeniin. Monesti on maksimivoimatreenin jälkeisenä päivänä tuntunut jalka kevyeltä ajaa tehoja. Tällaista valmistautumista pitää sopivassa paikassa testata kisaankin. Pitää kuitenkin olla sellainen tilanne että on tehnyt niitä maksimivoimatreenejä ennen tätä kisaa valmistavaa treeniä eli kroppa on ns. tottunut tähän treenimuotoon.

Tammikuu luultavasti tulee menemään aika perusharjoittelulla loppuun. Sisältäen siis lähinnä pyörällä pk:ta, vk:ta ja aerobisen kynnyksen treenejä sekä ainakin kerran viikossa tuo maksimivoimatreeni. Helmikuulla voisi ottaa jo ohjelmaan lajivoimatreenejä Neulamäessä ja Puijolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti