torstai 31. lokakuuta 2013

Syksyn kisat

Edellisestä kirjoittelustani tänne on vierähtänyt pitkä tovi. Sen jälkeen on kisailtu muun muassa MM-kisat Virossa ja maailmancupin viimeinen kierros Portugalissa.

MM-kisoihin lähtiessä fiilis oli hyvä kuten edellisistä kirjoituksista voi nähdä. Oli kuitenkin tiedossa itselläni että fyysisesti olen samalla tasolla kuin EM-kisoissa mutta moni muu saattaa olla paremmassa kunnossa. Tällä asialla ei kuitenkaan ollut suurta merkitystä mahdolliseen menestykseen.
Ensimmäisessä kisassa sprintissä kisa kaatui virheisiin ennen kisan puoliväliä. Maalissa olin 10. nopein ja lopputuloksiin kirjattiin hylätty suoritus kuten monelle muullekin epäselvien kiellettyjen alueiden johdosta. Toinen kisa oli keskimatka. Alku lähti liikkeelle tahmeasti mutta suorittaminen parani ja tästä oli vielä mahdollisuudet sijoittua 10. joukkoon. Kisa kaatui kuitenkin suunnistusvirheisiin loppumatkalla.
Viestistä tuli hopeaa jännittävän kisan jälkeen. Oma suoritukseni oli ihan perussuoritus ilman suurempia ongelmia, mutta mikään täydellinen ei suoritus ollut.
MM-keskimatka. Kuva Elina Erkkilä
Pitkälle matkalle lähdin liikkeelle melko varovasti. Takaa 3min päästä lähtenyt Samuli Saarela saavuttikin minua melko paljon alkumatkalla. Kisan kesken pystyin pitkän aikaa pitämään Samulin takanani ennen kuin näköyhteys syntyi kun oli enää muutama kilometri matkaa maaliin. Samuli kuitenkin unohti leimata rastilla ja joutui palaamaan eikä näin saanut minua ikinä kiinni. Jaksoin ajaa hyvin loppuun asti ja tuloksena oli 8. sija Samulin ottaessa hopeaa. Tämä oli minulta pitkällä matkalla hyvä suoritus. Aiemmin olen pitänyt pitkää huonoimpana matkanani mutta tällä kaudella se on alkanut tuntumaan melko hyvältä.

Kauden viimeiseen maailmancup-kierrokseen Portugaliin oli varsin mukava lähteä kun Suomessa kelit alkoi olla heikkoja ja siellä oli vielä kesä. Portugalissa oli ohjelmassa keskimatka, pitkä ja viesti sekaviestinä. Mäkeä oli tarjolla reilusti, varsinkin keskimatkalla. Keskimatkan alkupuolella oli mäkialua, jossa oli vaikea suunnistaa ja myös paljon kiivettävää pyörällä. Omassa suorituksessani oli ongelmia molemmissa, mutta varsinkin suunnistuksessa tuli virheitä tällä alueella. Sijoitus oli kuitenkin maalissa 10., mutta ero kärkeen oli melko suuri keskimatkalle. Kisa oli siis ollut monelle muullekin vaikea. Pitkällä matkalla kartan alueella oli yksi pieni mäkialue, mutta tämä mäki olikin suuri. Alkumatkalla noustiin mäelle ja puolimatkan vaiheilla toisen kerran, loppuosa olikin tasaisempaa. Kisassa oli varsinkin alkumatkasta muutama reitinvalintaväli, joilla onnistuin melko hyvin. Jaksoin ajaa kisan hyvin loppuun asti, ajaen koko matkan tasaista vauhtia ja sijoitus maalissa oli näin viides. Sijoitus oli paras mihin olen pystynyt pitkän matkan kisoissa tähän asti.

Viimeinen kisa eli viesti oli samalla koko kauden viimeinen kisa. Osuudekseni tuli ankkuriosuus Suomen kakkosjoukkueessa. Aikaisemmat osuudet ajoivat Susanna Laurila ja Tuomo Lahtinen. Susanna ja Tuomo tekivät erinomaista työtä osuuksillaan ja lähdin osuudelleni kärjestä, mutta takaa lähti useampi joukkue hyvin läheltä. Tsekki pääsi ohi ja jätti jo alkumatkasta minut ja ykkösjoukkueen Jussi Laurilan. Jussin kanssa näimme toisiamme useampaan otteeseen kisan aikana. Puolimatkan jälkeen Venäjän ykkös- ja kakkosjoukkueen miehet saavuttivat meidät. Heillä oli ilmeisesti ollut lyhyempi hajonta puolimatkassa, ainakin ykkösjoukkueen Foliforovilla. Loppuun meille jäi kolmen taistelu, jossa oli mukana minä, Foliforov ja Jussi. Tsekki oli jättänyt meidät kaikki. Jussi jäi lopussa minusta ja Foliforovista pidemmällä hajonnalla. Taktiikkani oli pysyä peesissä mahdollisimman pitkään ja kuitata lopussa Venäjän ohi. Taktiikka oli sikäli huono, että toiseksi viimeinen rasti oli kapealla uralla, jossa oli vain yksi leimasin. Siitä oli enää lyhyt matka viimeisellä enkä ehtinyt ohittaa tällä välillä. Viimeisellä rastilla missasin leimauksen ja peli oli näin ohi. Loppusijoitus kuitenkin kolmas ja ykkösjoukkueen edellä joten hyvä niin. Hieno kisa ajaa ja taistelu mies miestä vastaan sytyttää vaikka alussa jalka olikin väsynyt.

Kaksi viikkoa ennen Portugalin MC-kierrosta tuli ajettua aivan älytön maastokisasetti. Osallistuin lauantaina Viron Haanjassa pidettävään 100km:n maastokisaan ja sen jälkeen sunnuntaina Hämeenkyrössä maraton cupin  70km:n kisaan. Haanjan kisa oli hieno reissu ja sinne pitää päästä uudestaan. Maha heitti sekaisin puolimatkan vaiheilla enkä pystynyt syömään mitään sen jälkeen. Energiathan siinä loppui, mutta jaksoin kuitenkin melko hyvin taistella maaliin ja sijoitukseni oli tyydyttävä 15. Seuraavan päivän Hämeenkyrön maratoniin lähdin täysin väsyneellä reidellä ja ensimmäinen mäki 4km:n kohdalla oli tuskaa. Tästä kuitenkin ajo jatkui tasaisella vauhdilla helpohkolla radalla. Lähtötilanteeseen nähden kisa sujui erinomaisesti ja jaksoin ajaa lopun jopa paremmin kuin alun. Energiat loppui siis lauantaina muttei sunnuntaina. Sunnuntaina testasin ensimmäistä kertaa uudenlaista järjestelyä energiansaannille. Laitoin pyörän pystyputken pullotelineeseen 0,5l pullon johon liuotin tarvittavan geelimäärän veden sekaan. Vaakaputkessa pidin 0,75l pulloa urheilujuomaa, jonka vaihdoin kisan aikana. Aiemmin olen syönyt geelit geeleinä ja juonut päälle urheilujuomaa. Tätä kerran Hämeenkyrössä väsyneeseen kroppaan testattua systeemiä aion käyttää jatkossakin mikäli se toimii jatkossa yhtä hyvin kuin siellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti