lauantai 11. toukokuuta 2013

Liedon XCO ja Sipoon pyöräsuunnistukset

Sipoo ps-sprint. Kuva Elina Erkkilä
Viikko sitten, 4.5., oli ohjelmassani maastopyöräkauden avauskilpailuna Liedossa pidettävä XCO-cupin kilpailu. Kisarata oli 3,4 km pitkä ja reitti kierrettiin kuudesti. Yleisöystävällisyyttä vielä lisäsi se, että kisakeskuksessa käytiin kolmesti joka kierroksella. Reitti oli melko tekninen, mutta kuitenkin kokonaan ajettavissa. Kalliopätkiä oli melko paljon ja kallioiden välissä oli varsinkin yhdessä kohdassa melko märkää. Rata varmaankin soveltui paremmin täysjoustopyörälle kuin jäykkäperälle.
Kisan startista lähdin melko rauhallisesti mutta parantelin asemiani ensimmäisen kierroksen aikana. Henri Ojala taisi lähti heti startista karkuun muilta ja ajoikin ylivoimaiseen voittoon. Toisen kierroksen alussa sain kolmantena ajaneen Simo Sohkasen kiinni ja ajoimme porukalla melko pitkään. Neljännellä kierroksella tein aika paljon ajovirheitä osittain johtuen kierroksella ohitettavista ja osittain vaan puhtaasti omia virheitä. Tässä vaiheessa jäin neljänneksi. Viidennellä kierroksella sain Sohkasen taas näkyviin ja kuudennella eli viimeisellä yritin vielä ajaa kiinni. En kuitenkaan onnistunut ajamaan häntä kiinni ja kierroksen puolivälin jälkeen alamäkipätkällä luovutin kun tiesin ettei takaa tule uhkaajia. Maalissa olin neljäs. Tämä oli paras sijoitukseni tämän tason kisoissa, joten pitää olla ajoon tyytyväinen. Kroppa toimi kisassa hyvin ja sykkeet oli korkealla.

Sipoo ps-sprint. Kuva Elina Erkkilä
Tänään, 11.5., oli Sipoossa pidettävissä pyöräsuunnistuskilpailuissa aamupäivän ohjelmassa sprintti ja iltapäivällä pitkä matka. Näissä kisoissa ajoin ensimmäistä kertaa kilpaa uudella pyörälläni. Samoin myös kyseessä oli ensimmäiset kisat 29" renkailla.
Sprintissä tein heti alkuosassa rataa huonon reitinvalinnan ja tällä reitillä tein vielä virheen, joten siinä hävisin aikaa. Tämän jälkeen suunnistus oli ehkä hieman takkuista ja pidemmän välin reitinvalinnan onnistumisesta en ole varma, mutta muuten oli itseltäni aika perussuoritus suunnistuksellisesti. Fyysisesti sprintissä kulku oli vähän nahkeaa, mutta ihan kohtuu tasolla kuitenkin. Sykkeet jäi melko alas tässä kisassa, mutta osittain selittyy myös kisan haastavuudella.
Pitkällä matkalla oli alkupuolella melko paljon kohtuu teknistä polkua. Polku oli kuitenkin lähes kokonaan ajettava, joten ihan mukava pätkä siis. Teknisempiä pätkiä löytyi myös muualta matkalta silloin tällöin, mutta teitäkin pääsi ajamaan. Matka oli yllättävän pitkä ja aikaa meni lähes kaksi tuntia vaikka voitinkin kisan. Kisan suurin virhe tuli kuudennella rastilla, jolla ajoin oikeaa polkua rastin ohi näkemättä rastia. Näinkin voi käydä pyöräsuunnistuskisassa. Tähän meni aikaa reilu minuutti. Kisassa oli järjestäjille sattunut koodivirhe, jonka vuoksi tuloksista huhujen mukaan saatetaan poistaa loppuosa kisasta. Tämä tietysti harmittaa näin loppuosan hyvin ajaneena ja kun vielä tein alkuosassa tuon virheen.
Sipoo ps-sprint. Kuva Elina Erkkilä

 29" täysjousto sopi näihin kisoihin loistavasti. Varsinkin pitkän matkan polkupätkillä oli aivan loistava ajaa. Pitkällä matkalla voimat riitti hyvin loppuun asti. Olisi varmasti ollut raskaampaa ajaa polkupätkät jäykkäperäisellä pyörällä. Myös 26" täysjoustooni verrattuna tämä oli melko varmasti parempi tällaisessa kisassa. Rauhallinen ajettavuus on pitkällä matkalla tärkeä ominaisuus pyörältä varsinkin tällaisessa ajoteknisesti vaativassa kisassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti