perjantai 19. huhtikuuta 2013

Kilpailukauteen valmistautuminen

Nyt alkaa olemaan pyöräilijöillä ja pyöräsuunnistajilla, sekä monella muullakin kesälajin urheilijalla, käynnissä otsikossa mainitsemani asia eli kilpailukauteen valmistautuminen. Tämähän tarkottaa ns. kunnon viimeistelyä ennen kilpailuja. Tästäkin asiasta on luultavasti lähes jokaisella urheilijalla oma näkemys niin kuin monesta muustakin harjoitteluasiasta.

Kertaanpa tässä karkeasti miten olen itse tänä vuonna valmistautunut kilpailukauteen. Taitopuolta talvikaudella harjoitin lähinnä hiihtosuunnistamalla. Talvikorttelipyöräsuunnistelut olen jättänyt tekemättä tänä vuonna kun en ole aiemminkaan kokenut saavani niistä hyviä taitoharjoituksia. Viime viikonloppuna tein yhden pyöräsuunnistustreenin Lapualla ja ensi viikolla on suunnistustaidon kannalta hyvin oleellinen leiri Tanskassa. Tältä leiriltä odotan taitopuolen suhteen paljon ja kyseinen leiri nimeltään MTBO-camp on ainakin aiempina vuosina ollut hyvä juuri taitopuolen suhteen.
Fysiikan suhteen talvikaudella hiihdin paljon ja pyöräilin lähinnä trainerilla. Trainerilla tein melko monta lajivoimatreeniä talven aikana aiemmista vuosista poiketen ja nähtäväksi jää onko siitä tarttunut reiteen kipeästi kaivattua voimaa. Viikolla 10 maajoukkueellamme oli leiri Pirkkalassa ja sitä ennen en ollut juuri ajanut pyörällä ulkona. Sen jälkeen olen alkanut pyöräilemään huomattavasti enemmän. Mallorcan 10 päivän leiri maalis-huhtikuun vaihteessa on ollut minulle tärkeä kilpailukauteen valmistautumisen suhteen. Leiriä ennen tuli ajettua muutama pitkä lenkki pyörällä ja siellä leiri motivoi ajatuksella "jaksaa mallorcalla ajaa hienoilla pitkillä yhteislenkeillä". Leirillä toki motivaatio kasvaa hyvässä porukassa ajetuilla lenkeillä kun näkee miten kovia muut ovat. Tällainen leiri siis vaikuttaa ainakin minuun kasvattaen motivaatiota hyvin pitkällä aikavälillä. Ja toki itse leirillä ajetut treenit olivat varmasti tehokkaita pienistä vaivoista huolimatta.
Mallorcan leirillä ja sen jälkeen olen tehnyt myös jonkin verran tehotreenejä. Niitä pitää tehdä, jotta kroppa tottuu myös vauhdikkaampaan ajoon. Viime viikkoina itselläni on tuntunut selvästi että kroppa on kuormittuneessa tilassa kun syke ei nouse juuri missään yli 170. Joulukuussa tehdyssä kuntotestissä määritetty yläkynnyssyke oli 166 ja maksimi siinä oli 189. Lukema 190 oli vielä syksyllä suht "helposti" saavutettavissa.
Päämatkani pyöräsuunnistuksessa on keskimatka joka kestää noin 50 min. Nämä kisat ajetaan valtaosin yläkynnyksen tuntumassa. Tästä johtuen myös yläkynnyksen tuntumassa olevia harjoitteita on syytä tehdä. Maksimialue ei ole niin oleellinen mutta sitäkin on välillä hyvä kuormittaa.
Olenkin tästä juuri lähdössä tekemään mäkivetoja Puijon asvaltille. Tavoitteeni treeniin on tehdä viisi vetoa reilusti nousevilla tehoilla seuraavasti: 1. nousu alakynnystä, 2. ala VK, 3. ylä VK, 4. yläkynnys ja 5. MK.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti