sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Hiihtosuunnisteluja

Hiihtosuunnistukset on pyöräsuunnistajalla erinomaista talviharjoittelua. Suunnistustekniikkahan on hisuissa ja pyöräsuunnistuksissa hyvin samantyyppinen, eli uria pitkin mennään ja reitinvalinnoilla on suuri merkitys. Pyöräsuunnistuksessa vaikeutta lisää polkujen tunnistaminen kartalla olevaksi poluksi, sillä maastossa aina on pieniä "peuranpolkuja" joita ei ole piirretty karttaan. Hiihtosuunnistuksessa maastossa ei monesti ole muita uria kuin mitä on karttaan piirretty. Tämän viikonlopun Jämin kisoissa tosin oli paljon oikoja, jotka paikoitellen oli niin paljon hiihdettyjä, että niitä ei juuri karttaan piirretystä urasta erottanut. Myös joitakin vanhoja moottorikelkan jälkiä näkyi paikoitellen, mutta niistä ei haittaa ollut.

Olen tällä kaudella käynyt nyt neljä hiihtosuunnistuskilpailua. Kaksi kansallista kilpailua Jyväskylässä saman päivän aikana 12.1. ja nyt tänä viikonloppuna Jämillä 2.2. pitkän matkan SM ja 3.2. SM-viesti. Jyväskylässä kauden avauskisaksi kilpailut menivät omalta osaltani mielestäni hyvin. Sijoitukseni oli kahden kisan yhteistuloksissa 8. ajalla 1:03:35 kun kilpailijoita oli 27. Kärkeen jäin 4:47. Pahoja suunnistusvirheitä ei sattunut, mutta keskimatkalla oikoessani tein pari pientä virhettä. Yhteensä kaksi kisaa alle 1,5 min virheillä niin kauden avauskisaan saattoi olla tyytyväinen. Hiihtovauhtia tosin saisi löytyä enemmän.

Jämillä oli ohjelmassa SM-pitkä. Matkaa 30 km ja noususummaa ilmoitettu 490 m. Noususumma oman mittarini mukaan ei tosin ollut kuin 282 m, joten jompikumpi mittaus ei ole ihan kohdillaan. Kisassa sijoitukseni oli 18., joka nyt ei kuulosta kovin hyvältä sijoitukselta. Isoin virheeni tuli toisen lenkin lopussa kun otin tyhmästi kiertävän reitinvalinnan ylämäkivälillä. Olisi pitänyt tulla mäki ylös suksia kantamalla pientä uraa, mutta lähdin kiertämään isoa luistelu-uraa ja hävisin yli minuutin. Kärkiaikaan jäin 9:46 aikani ollessa 1:34:34. Sijoitus nyt ei siitä 18. mihinkään kaunistu, mutta mainittakoon ero 10. joukkoon oli 3,5min ja mitaleille 6,5 min 30 km kilpailussa. Datat löytyy tuosta: http://connect.garmin.com/activity/269282214.
SM-viestin hiihdimme joukkueella järjestyksessä Elmeri Juura, minä ja Juuso Jutila. Elmeri tuli aloituksesta hyvin sijoituksella 11. ja monta joukkuetta lähellä edessä ja takana. Onnistuin nostamaan meidät 8. sijalle. En tehnyt oikeastaan yhtään suunnistusvirhettä. Juuso piti hyvällä ankkuriosuudella meidät 8. sijalla ohittaen MS Parman ja Suunta Jyväskylän mennessä meistä ohi. Viestistä omat datani http://connect.garmin.com/activity/269282118.

Kokonaisuutena voisi sanoa, että hisukauteni on tähän asti mennyt varsin hyvin. Suunnistuspuoli on sujunut hyvin ja hiihtovauhti voisi aina olla parempi, mutta hiihtovauhtini on kuitenkin kehittynyt viime talvesta. Varsinkin Jämin kisaviikonloppuna huomasin, että en saa kropastani kaikkea irti hisussa. Keskisykkeeni on alempana hisukisoissa kuin mitä se on ollut normaalisti pyöräsuunnistuskisoissa, vaikka normaalisti hiihdossa syke on korkeammalla kuin pyörällä. Aikaisempina vuosina olen saanut sykkeet korkeammalle hisussakin. Luultavasti tämä kertoo vain siitä, että lihakseni ei ole tottunut hiihtoon ja yläkroppani on niin heikko, että en saa koko kroppaa koville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti